L. Balsys ragina vyriausybę bei prezidentę išreikšti aiškų Lietuvos nepritarimą Astravo atominės elektrinės statyboms, o ne vien kalbėti apie atominio projekto saugumą

Lietuvos atstovų kvietimą į šiandien organizuojamą diskusiją Baltarusijoje dėl Astravo atominės elektrinės Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas ir Seimo narys Linas Balsys vadina Baltarusijos valdžios bandymu imituoti tarptautinių sutarčių laikymąsi, siekiant išvengti atsakomybės už Espoo konvencijos nesilaikymą.  

„Kokios gali vykti diskusijos tarp Lietuvos ir Baltarusijos atstovų dėl vos keliasdešimt kilometrų nuo Vilniaus statomos atominės elektrinės, jei jau dabar pažeidinėjamos tarptautinės sutartys, vis dar neatsakyta į visus Lietuvos pateiktus klausimus, kyla abejonės dėl elektrinės saugomo ir nėra aiškių motyvų, kodėl jos statybai pasirinkta teritorija taip arti Lietuvos pasienio“, – teigė Linas Balsys.

Seimo narys priminė, kad dar šių metų balandžio mėnesį Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (žinomos kaip Espoo) Įgyvendinimo komitetas Ženevoje, išnagrinėjęs Lietuvos skundą, konstatavo, kad Baltarusija pažeidė Espoo konvenciją, nuslėpdama parengtą poveikio aplinkai vertinimo dokumentaciją ir nesuteikdama realios galimybės Lietuvos visuomenei dalyvauti šiame procese bei tinkamai neinformuodama valstybės apie priimtą sprendimą dėl aikštelės atominės elektrinės statybai Astrave parinkimo.

„Astravo elektrinė, statoma vos už 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos, taptų atomine grėsme šaliai bei turėtų milžinišką poveikį aplinkai. Juk Baltarusijos atominės elektrinės reaktoriai pagal projektą bus aušinami vandeniu iš Neries. Lietuvos  gyventojai referendume aiškiai išreiškė savo požiūrį prieš atominės elektrinės statybas Lietuvoje, Kaliningrado atominės elektrinės projektas jau yra stabdomas, todėl, manau, kad vyriausybė bei prezidentė turėtų aiškiai pareikšti nepritarimą pavojų Lietuvos ir viso regiono saugumui keliančios atominės elektrinės statyboms Astrave. Kalbėjimas vien tik apie Astravo projekto saugumą jau yra šio projekto pripažinimas, todėl toks Lietuvos valdžios neryžtingumas daro žalą mūsų šalies nacionaliniams interesams“, – sakė L. Balsys.