Šeškinė aktyviai dalyvauja ekologinėse akcijose

Daugiau nei penkis šimtus eglučių atnešė ir sukrovė į žaliuosius konteinerius Šeškinės ir Sofijos Kovalevskajos mokyklų moksleiviai bei gyventojai, dalyvavę akcijoje “Grąžink Kalėdų eglutę gamtai”. Akcija vyko dienos metu, bet jai dar tik įpusėjus, jau buvo surinkta daug daugiau žaliaskarių, negu tikėtasi. Pasak Šeškinės žaliųjų lyderio Ričardo Lenart, mikrorajono gyventojai puikiai supranta ekologiško gyvenimo naudą ir mielai prisideda prie tokių renginių.

Akcijos svarba, kuri nuo sausio 6 iki 16 dienos vyko ir visoje Lietuvoje, neabejojo ir aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas: „Kiekvienas privalome rūpintis gamta ir aplinka, kurioje gyvename. Pradėkime nuo mažų dalykų – tinkamo šventinių eglučių sutvarkymo ir perdirbimo. Malonu pastebėti, kad kasmet vis daugiau gyventojų medelius atneša į šios akcijos konteinerius”.

Nors tokia akcija savanoriškais pagrindais Šeškinėje buvo organizuojama pirmą kartą, ja buvo patenkinti ir gyventojai, ir moksleiviai bei mokytojai. Moksleiviams tai buvo ne tik puiki ekologiškos gyvensenos pamoka, bet ir proga išbandyti jėgas bei smagiai palenktyniauti, kas daugiau atitemps eglučių. Uždarius jau pilnus konteinerius, mokyklose vyko gyvas aptarimas, moksleiviams ir mokytojams buvo įteikti “Eko pasai”, kurie padės pasitikrinti ar ekologiškai jie gyvena ir pasižymėti aplankydami Lietuvos saugomas teritorijas.

Daugelis atnešusių besimėtančias eglutes prisipažino namuose laiko tik dirbtinę eglutę arba kitais metais planuoja pasipuošti tik eglės šaka. “Tai dar vienas žingsnis į darną su gamta. Daugelį tai privers pagalvoti apie biokuro naudojimą kaip alternatyvą centralizuotam šildymui dujomis. Turbūt ne tik Šeškinės gyventojai, bet ir daugelis vilniečių nepatenkinti šildymo kainomis. Juk deginame rusiškas dujas, už kurias, beje, šiuo metu mokame brangiausiai Europoje”, – sako Ričardas Lenart.

Žalieji glaudžiai bendradarbiavo ne tik su Šeškinės ir Sofijos Kovalevskajos mokyklomis, bet ir su jau šeštus metus visoje Lietuvoje vykstančia akcija „Kalėdų eglutės – namų šilumai“, kurią organizuoja įmonė “Ecoservice” bei biokuro bendrove “Bionovus”. Jiems mielai talkino ir Šeškinės seniūnija.

Akcijos organizatoriai sieks, kad ir po kitų Kalėdų tokio pobūdžio šventėse galėtų dalyvauti ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose gyvenantys žmonės. Keisdami blogus įpročius ekologiškais padedame ne tik mus supančiai gamtai, bet ir paliekame sveikesnę, švaresnę ir turtingesnę Lietuvą mūsų vaikams ir anūkams.

Ričardas Lenart