You are currently viewing Lietuvos žaliųjų partijos nariai artėjančių švenčių proga ragina dalintis gerumu

Lietuvos žaliųjų partijos nariai artėjančių švenčių proga ragina dalintis gerumu

IMG_0599

Lietuvos žaliųjų partijos nariai artėjančių švenčių proga jau ne pirmą kartą tapo neatlygintinais kraujo donorais, ragindami pasidalinti savo  gerumu  su tais, kuriems to labiausiai reikia.

„Visus Lietuvos gyventojus sveikiname su Šv. Kalėdomis ir Naujaisiais metais bei raginame ne vien didžiųjų metų švenčių metu dalintis materialinėmis dovanomis, bet ir kasdieniniame gyvenime būti pilietiškais ir atsakingais“ – sakė Lietuvos žaliųjų partijos Pilietinių iniciatyvų komiteto pirmininkas Laurynas Okockis.

Per metus Lietuvoje prireikia tūkstančių litrų kraujo tam, kad būtų išgelbėti žmonės, praradę didelį jo kiekį dėl sunkių chirurginių operacijų, patirtų traumų, avarijų, žarnyno kraujavimo ar komplikuoto gimdymo. Kraujo perpylimas skiriamas ir kraujo ligomis ar vėžiu sergantiems pacientams.

„Žmogaus kraujas yra unikalus. Iki šių dienų pasaulyje jokie mokslininkai  nėra sukūrę jam dirbtinio pakaitalo, kuris galėtų pakeisti donoro kraują. Būtent todėl yra labai svarbu, kad nuolat atsirastų sąmoningų žmonių – neatlygintinų kraujo donorų, kurie padovanotų kraujo sužeistiesiems ir ligoniams. Vienintelis kraujo gavimo šaltinis – kiti žmonės, o perpylimui naudojamas kraujas turi būti saugus, dovanotas sveikų donorų“,  –  sakė L. Okockis.

Lietuvos žaliųjų partijos Sveikatos komiteto koordinatorė Joana Karabliovienė teigia, jog donoras, duodamas kraujo, asmeniui, patyrusiam ligą, traumą ar operaciją, padovanoja gyvybiškai svarbius jame esančius komponentus.

„Kraujas sudarytas iš kraujo plazmos, kraujo ląstelių (raudonųjų ir baltųjų  kraujo kūnelių) bei kraujo plokštelių arba kitaip – trombocitų. Suaugęs žmogus turi apie 5 litrus kraujo, kuris sudaro 6-7,5 proc. jo kūno masės. Kraujas perneša deguonį,  maisto medžiagas, medžiagų apykaitos produktus, vitaminus, hormonus, elektrolitus, netgi šilumą. Kraujo ląstelės dalyvauja imuniteto reakcijose, saugo organizmą nuo svetimkūnių ir mikrobų, be to, kraujas geba krešėti, todėl apsaugo nuo nukraujavimo traumų metu“,  – teigė J. Karabliovienė

 Lietuvos žaliųjų partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas Renatas Miškinis kviečia vilniečius būti pilietiškais, aktyviais visuomenės nariais ir tapti reguliariais kraujo donorais.

„Tai itin paprastas būdas nuveikti visuomenei labai naudingą darbą ir kartu prisidėti prie kitų žmonių sveikatos ar net gyvybės išsaugojimo. Taip pat tai – nemokamas mano paties sveikatos patikrinimas“, – apie tai, kodėl jau nebe pirmą kartą aukoja savo kraują, dalinasi R. Miškinis.

IMG_0558 IMG_0561 IMG_0569 IMG_0583 IMG_0590 IMG_0593 IMG_0594