Druskininkų žalieji išpildė nusipelniusio vietos rankinio trenerio a. a. A. Arbačiausko svajonę

  • Post category:Naujienos

Praėjusio sekmadienio – rugsėjo 14 d. popietę Viečiūnuose vyko labai neįprasta, bet  įspūdinga akcija – gandralizdžio gamyba bei kėlimas, kurią organizavo Lietuvos žaliųjų partijos Druskininkų skyrius.

Ši akcija ir savotiškas „paminklas“ yra skiriamas labai garsiam Druskininkų miesto sporto pedagogui, žymiam rankinio treneriui, deja anapilin jau išėjusiam – Albinui Arbačiauskui.

Atėjus rudeniui, kada visi moksleiviai pradeda naujus mokslo metus sugrįždami į savo mokyklų bendruomenes, Lietuvos žaliųjų partijos Druskininkų skyriaus nariai nusprendė paminėti labai garsaus mūsų miesto sporto pedagogo – nusipelniusio Lietuvos Respublikos sporto trenerio a. a. Albino Arbačiausko atminimą.

Gerai tarp rankinio mėgėjų žinomas vaikų treneris Albinas Arbačiauskas visiems Druskininkiečiams ilgai atmintyje išliks, kaip darbštus, aukšto intelekto, nemažai nusipelnęs Lietuvos rankiniui pedagogas, kuris net 35-erius savo darbo metus ruošė ir auklėjo jaunuosius rankininkus. Nedaug Lietuvoje trenerių, sugebančių iš kiekvienos mokomosios vaikų grupės paruošti vieną kitą arba net kelis įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinių narius. Ir dirbdamas vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoju, ir miesto sporto komiteto pirmininku, A.Arbačiauskas niekad nepalikdavo rankinio.

Jo treniruojamos komandos nuolat tapdavo vaikų, jaunučių, jaunių ir jaunimo čempionėmis bei prizininkėmis ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos respublikose. Daug metų Lietuvos sporto garbę gynė jo paruoštos aukštos klasės meistrės: J.Rasymaitė, V.Augulytė, V.Bolytė, R.Šeštokaitė, R.Degutytė, A.Miklušytė.  Taip pat ne vieną garsų Lietuvos rinktinės narį  yra išugdęs šis rankinio profesionalas.

Daugelis Lietuvos rankinio trenerių ir šios sporto šakos gerbėjų pažinojo ir gerbė A.Arbačiauską ne tik kaip vadovaujantį varžyboms trenerį, bet ir kaip šios sporto šakos fanatiką, ryžtingą bei valingą asmenybę, todėl Lietuvos žaliųjų partijos Druskininkų skyriaus nariai nutarė įamžinti šio trenerio atminimą.

Šios gražios akcijos iniciatoriumi tapo Viečiūnų bendruomenei gerai žinomas vienas iš  aktyviausių bendruomenės narių, liaudies meistras, vienintelis Druskininkų savivaldybėje gyvenantis Perlojos Respublikos pilietis – Vytautas Česnulis.

Vytautas Česnulis yra ilgametis gerbiamo Rankinio trenerio a. a. Albino Arbačiausko kaimynas, kuriam dažnai tekdavo diskutuoti su A. Arbačiausku įvairiais ūkio ir bendrais buities klausimais.

Vytautas Česnulis puikiai prisimena gerbiamo trenerio svajonę, kai jiedu kiekvieną pavasarį sukant gandrams ratus virš jų sodybų su kaimynu diskutuodavo ir tardavosi: kur ir kada reiktų statyti gandralizdį. Deja ši svajonė ir nespėjo išsipildyti dar gyvam būnant A. Arbačiauskui, nors jau keletą metų prieš jo kaimynas Vytautas Česnulis ruošėsi tam: suvirino dviejų dalių vamzdžius, skirtus laikyti gandralizdį, taip pat prie tų vamzdžių privirino gandralizdžio „kojas“ – pamatą skirtą konstrukcijos stabilumui bei suvirino patį gandralizdžio apskritimą.

Šį pavasarį parskridus gandrams Vytautas vėl prisiminė savo kaimyno seną svajonę ir nusprendė, kad pradėtus darbus reiktų pabaigti, bet suvokdamas šio darbo sudėtingumą ir suprasdamas, kad jam vienam nepavyks to padaryti, su pagalbos prašymu kreipėsi į Lauryną Okockį – Lietuvos žaliųjų partijos Druskininkų skyriaus pirmininką. Žalieji pasitarę dėl šio projekto įgyvendinimo galimybių ir suderinę visas detales su a. a. Albino Arbačiausko artimaisiais bei Vytautu Česnuliu, suplanavo, kad paminės gerbiamo trenerio atminimą naujų mokslo metų pradžioje ir ėmėsi šių darbų.

„Kaip tarėm, taip ir padarėm – ir labai gražios bei saulėtos rugsėjo popietės metu ėmėmės šios akcijos, kuri ne tik įamžins bet ir įprasmins gerbiamo sporto trenerio A. Arbačiausko atminimą, kuris buvo ne tik sporto meistras fanatiškai pasišventęs jaunimo auklėjimui ir ugdymui, bet ir labai mylintis gamtą žmogus“ – sako Laurynas Okockis, Druskininkų žaliųjų vadovas.

„Nuoširdžiai noriu padėkoti gerbiamam Vytautui Česnuliui bei A. Arbačiausko artimiesiems už šią puikią idėją. Taip pat Vytautui Česnuliui dėkojame už gandralizdžio konstrukcijų sumeistravimą. Nuoširdžiai dėkoju UAB „Dzūkijos tvenkiniai“ už profesionalią techninę ir ekspertinę pagalbą, be kurios šis projektas būtų sunkiai įgyvendintas“ – dėkojo Laurynas Okockis.

Taip pat verta paminėti, kad ši akcija buvo įgyvendinta Vytauto Česnulio ir Lietuvos žaliųjų partijos Druskininkų skyriaus narių asmeninėmis lėšomis.

Darbai jau į pabaigą. Druskininkų žalieji darbų įkarštyje Ruošiamės kelti gandralizdį.Keliam gandralizdį. Ponas Tadas prižiūri, kad gandralizdis stovėtų tiesiai ir tvirtai.