Apie Lietuvos Žaliųjų Sąjūdžio Partijos dalyvavimą 14 – oje Europos Žaliųjų Partijų Konferencijoje

  • Post category:Naujienos

Pranešimas spaudai
2011 04 06

Kovo 31 – balandžio 3 dienomis Budapešte vyko 14 – toji Europos Žaliųjų partijų konferencija. (ThE 14 TH EUROPEAN GREEN PARTY COUNCIL – http://europeangreens.eu/budapestdocs/), kurioje dalyvavo Žaliųjų partijų atstovai iš geografinės Europos, Užkaukazės, Vidurinės Azijos ir kitų regionų. Europos žaliųjų partijų konferencijoje dalyvavo ir neseniai įsikūrusios Lietuvos Žaliųjų Sąjūdžio Partijos (LŽPS) atstovai: Saulius Pikšrys, Gintaras Saldžiūnas, Iveta Balčiūnienė.

Žinia apie naują Europoje žaliųjų partiją – LŽSP buvo džiugiai priimta ir sulaukė didelio kitų Europos Žaliųjų partijų palaikymo. Šis įvykis įrodo, kad Europos žaliosios jėgos stiprėja, o Lietuvoje atsiveria galimybės pristatyti ir įgyvendinti Naują Žalią Ekonominę Socialinę programą – ,,Green New Deal”.

LŽSP atstovai asmeniškai susitiko su Europos Žaliųjų Aljanso prezidente Rebeca Harms (Greens/ EFA), Europos Žaliųjų partijos atsakinga sekretore Jacqueline Cremers bei kitais aukščiausio rango Europos žaliųjų judėjimo lyderiais.

Viena iš svarbiausių 14-osios Europos Žaliųjų Konferencijos diskusijų, kurioje dalyvavo ir Lietuvos delegatai, buvo skirta Europos energetinei politikai po Fukušimos atominės elektrinės avarijos. Šiuo metu pasaulyje veikia 441 branduolinis reaktorius ir yra 194 atominės elektrinės. Jos išsidėsčiusios 30-yje šalių, daugiausia šių objektų yra Europoje. Prancūzijoje – 58 reaktoriai, Didžiojoje Britanijoje – 19, Vokietijoje – 17, Švedijoje – 10 ir kitur.

Katastrofa Japonijoje turėtų visus priversti susimąstyti apie atominės energetikos reikšmę žmonių civilizacijai. Greičiausiai paaiškės, kad anksčiau įtikėtos tiesos apie branduolinės energijos naudą yra klaidingos. Žinoma, čia tuoj iškils ir skeptikai, tvirtinantys, kad alternatyvų atominei energetikai ne taip jau daug. Nafta, dujomis ir anglimis kūrenamos elektrinės – panaši blogybė, jų veikla stiprina šiltnamio efektą, kuris didina cunamių ir kitų stichinių nelaimių tikimybę. Tačiau, remiantis naujausiais statistiniais tyrimais, akivaizdu, kad pagal pastaraisiais metais instaliuojamas galias atsinaujinanti energetika netolimoje ateityje gali pakeisti tiek atomines, tiek tradicines elektrines.

Europos žalieji siūlo stabdyti naujų atominių elektrinių plėtrą, užtikrinti jau esamų saugumą, tuo pat metu modernizuoti energetikos infrastruktūras, įsisavinti atsinaujinančių šaltinių galimybes ir taupyti energiją.

Europos žalieji mano, kad mūsų žemyne jau subrendo energetinė[R]EVOLIUCIJA, ir dabar laikas ją pradėti, kad iki 2050 metų visa ES naudojama energija būtų išgaunama iš atsinaujinančių šaltinių.

Konferencijoje įvyko seminaras tema: ,,Atominė energetika Baltijos regione”. Jame dalyvavo Baltijos žaliųjų tinklo – Baltic Green’s Network (BGN) – Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Vokietijos, Švedijos ir Suomijos atstovai. LŽSP delegatas Saulius Pikšrys atkreipė visų dėmesį į Baltijos regione kylančias grėsmes dėl keturių “atominių bombų”.

Minėtų valstybių žalieji paskelbė Pareiškimą, kuriuo kreipiamasi į Baltarusijos Prezidentą A. Lukašenką, Rusijos Prezidentą V. Putiną, Lietuvos Ministrą Pirmininką A. Kubilių ir Lenkijos Ministrą Pirmininką D.Tuską ir ragina sustabdyti atominių elektrinių statybos planus. Pranešimo tekstą (anglų kalba) rasite: http://www.zaliasis-sajudis.lt/?p=879.

14-oji Europos Žaliųjų Partijų Konferencija pasibaigė prie Dunojaus kranto, šalia ,,Marriott” viešbučio suorganizuota Europos žaliųjų akcija prieš atominės energetikos plėtrą.

Pranešimą spaudai parengė ir informaciją teikia LŽSP atstovas spaudai Saulius Pikšrys, saulius.piksrys@gmail.com , tel: + 370 687 92486

Pranešimą spaudai platina VšĮ ,,Estudija” , www.estudija.lt , direktorė E.Morkūnaitė +370 699 86882, egidija@estudija.lt