Vyriausybė biudžeto siūlymais žlugdo renovaciją, kenkia strateginiams Lietuvos energetinio saugumo siekiams

Seimo narys, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys kritikuoja Vyriausybės Seimui pateiktą 2015 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų projektą. 

„Žodžiais valdančioji koalicija aktyviai pasisako už daugiabučių namų, vaikų darželių ir mokyklų renovaciją, tačiau realiais darbais elgiasi priešingai. Jeigu priimtume finansų ministro R. Šadžiaus pateiktą  biudžeto projektą, kitais metais iškart būtų sužlugdytas tik įsibėgėjantis renovacijos procesas, nutrūktų parama investicijoms į biokuro katilų statybą bei energijos vartojimo efektyvumui didinti. Negana to, pažeistume Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus pagal sutartis su kitomis valstybėmis ir galimai sulauktume sankcijų, būtų sugadinta šalies reputacija“, – teigia L. Balsys.

Pasak Seimo nario L. Balsio, siūlomo biudžeto projekto 14 straipsnis įgalina finansų ministeriją nusavinti didžiąją dalį Klimato kaitos specialiosios programos (KKSP)  lėšų, o būtent iš šios programos finansuojama net 25 procentai renovacijos ir kitų energijos taupymą skatinančių projektų. Šiuo metu Aplinkos ministerija, administruojanti KKSP lėšų skyrimą, jau turi patvirtintus įsipareigojimus už 180 milijonų litų (52,1 mln. EUR) projektų vykdytojams už 2012-13 metus. Didžioji dalis šių projektų vykdoma, dauguma finansavimo sutarčių pasirašyta. Jei, kaip siūlo finansų ministras, KKSP  likutinės lėšos bus nusavintos bendrosioms biudžeto reikmėms, visi pradėti projektai žlugs, o teismuose gali atsirasti nemažai teisėtų ieškinių.

„Dalis Klimato kaitos specialios programos lėšų yra gauta Vyriausybės pagal vadinamąsias NNV (nustatytosios šiltnamio dujų normos vienetų pirkimo ir pardavimo sutartis su užsienio šalių vyriausybėmis arba kompanijomis, pavyzdžiui, Japonija ar Liuksemburgu. Sutartyse griežtai numatyta, jog šias lėšas Lietuva gali naudoti išskirtinai tiktai projektams, susijusiems su klimato kaitos padarinių mažinimu. Jei Vyriausybė šias lėšas sugalvos skirti kam nors kitam, galime sulaukti ir tarptautinių teisminių ginčų, galimai, sprendimų grąžinti neteisėtai panaudotas lėšas“, – sako L. Balsys.

Parlamentaro L. Balsio teigimu, sužlugdžius renovaciją, sustabdžius investicijas į biokuro platesnį vartojimą, iš Lietuvos žmonių atimama galimybė mažiau mokėti už šildymą, ir toliau skatinamas dujų (tarp jų ir iš „Gazprom“) vartojimas, didinama priklausomybė nuo importuojamų energetikos išteklių, kas yra tiesioginė grėsmė Lietuvos energetiniam, tuo pačiu –  ir nacionaliniam saugumui.