You are currently viewing Žalieji kreipėsi į savivaldybes, skatindami užkirsti kelią galimam gyvūnų išnaudojimui

Žalieji kreipėsi į savivaldybes, skatindami užkirsti kelią galimam gyvūnų išnaudojimui

gyvunai-ne-kaledines-dekoracijos-1

 

„Gyvūnai – ne kalėdinės dekoracijos!” – tokiu šūkiu vedini kreipėmės į visų Lietuvos savivaldybių vadovus ragindami, kuriant šventinę atmosferą rinktis aplinkai draugiškas priemones ir netoleruoti gyvūnų išnaudojimo ir kankinimo atvejų.
Gaila, tačiau kasmet prieš žiemos šventes šalyje vis dar kyla iniciatyvų atkurti biblines scenas, miestų aikštėse įrengiant prakartėlės ir jose įkurdinant gyvūnus (aveles, asiliukus, kt.). Tokios praktikos nėra suderinamos su teisinėmis gyvūnų gerovės ir apsaugos normomis, nes gyvūnams gali būti padaryta tiek fizinė, tiek psichologinė žala. Žiemos metu lauke įrengtose prakartėlėse neužtikrinama tinkama temperatūra (prakartėlės dažnai atviros, neapšildytos, perpučiamos, įrengiamos ant betoninio ar kito kieto paviršiaus, kuris kanopiniams gyvūnams kelia reumatinių ar sąnarių ligų grėsmę), nesudaromos tinkamos sąlygos gyvūnų poilsiui (žiūrovų ir lankytojų dėmesys, šventinių fejerverkų ar petardų sukeliamas triukšmas ir kiti veiksniai gyvūnams kelia stresą), kyla papildomos rizikos (pavyzdžiui, prakartėlės lankytojai gali imtis maitinti gyvūnus jiems netinkamu maistu).

Beto būtina atkreipti dėmesį, kad Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 4 strapsnio 21 punktas apibrėžia, jog gyvūnų naudojimas reklamai, filmavimui, fotografavimui, parodose ir kituose renginiuose, jeigu dėl to gyvūnams sukeliamas skausmas, baimė, kančia, gyvūnai verčiami pranokti jų įgimtus gebėjimus ir yra luošinami yra laikomas žiauriu elgesiui su gyvūnu, todėl nėra toleruotinas.

Raštu išdėstėme argumentus (dokumentą savivaldybių vadovybėms adreso #LŽP Tarybos pirmininkas Laurynas Okockis, į Vilniaus, Vilniaus rajono, Druskininkų ir Kaišiadorių raj. savivaldybes tiesiogiai kreipėsi patys #LŽP skyriųpirmininkai). Kviečiame susipažinti su tekstu: Kreipimasis-dėl-gyvūnų-apsaugos-šventiniu-laikotarpiu
Reikalinga Jūsų pagalba! #žalieji #NEvalstiečiai atstovus turi ne visuose regionuose. Jei jūsų miestelyje bus įrengta gyva prakartėlė – praneškite! Kartu kovosime, kad kelias gyvūnų kankinimui būtų užkirstas!

#BeTheChange #GoGreen

Leave a Reply