You are currently viewing Linas Balsys: Kai kurie medžiotojai turėtų padėti medžiotojo bilietą

Linas Balsys: Kai kurie medžiotojai turėtų padėti medžiotojo bilietą

  • Post category:Naujienos

L. Balsys

Trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komitetas svarstys visuomenės ir aplinkosaugininkų pasipiktinimą sukėlusį įstatymo projektą, kuriuo siekiama įteisinti naktinio matymo taikiklių medžioklėje naudojimą.  

Pasak Aplinkos apsaugos komitete dirbančio Seimo nario, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininko Lino Balsio, įteisinus šių prietaisų naudojimą medžioklėje, gali padaugėti brakonieriavimo atvejų.

„Šiuo metu dedama daug pastangų, kad brakonieriavimo mastai Lietuvoje sumažėtų, tačiau Seimo nariai, palaikydami tokį absurdišką įstatymą, gali atverti Pandoros skrynią – nesąžiningi medžiotojai, pasinaudoję palankiomis sąlygomis ir nelegaliai, nieko nekliudomi galės nušauti gyvūnus, kurie būtų draudžiami medžioti tokiais prietaisais. Beveik neįmanoma susekti ar nustatyti, kaip buvo nušautas elnias ar stirna, kurių su naktiniais taikikliais nebūtų leidžiama šaudyti“, – teigė L. Balsys.

Įstatymo projekto iniciatoriai savo siekius palengvinti medžioklę gina tuo, kad naktinio matymo taikikliai būtų naudojami tik šernų medžioklei bei galėtų padėti sumažinti jų populiaciją ir taip suvaldyti afrikinį kiaulių marą.

Lino Balsio teigimu, šiandien visiškai pakanka esamų sąlygų, kad kiaulių maras būtų valdomas.

„Šiuo metu šernų medžioklėje leidžiama naudoti medžioklinį prožektorių, kuriuo pašvietus galima įsitikinti, į ką taikomasi. Manau, jog to turėtų pakakti, kad medžiotojas galėtų nusitaikyti į šerną. Lietuvos medžiotojai ir taip, be jokių specialiųjų priemonių per praėjusius metus nušovė daugiau nei 60 tūkstančių šernų, tarp kurių ir užsikrėtusių maru. O jei medžiotojas nesugeba pataikyti į šerną net pasišviesdamas prožektoriumi, tai tegul geriau padeda medžiotojo bilietą, nes tokie medžiotojai vėliau gali pataikyti į pamiškėje besiganančią karvę ar dar blogiau –  į žmogų“, – sakė L. Balsys.