You are currently viewing Kokios permainos laukia Kelmės rajono? Interviu su Kelmės raj. tarybos nare Lina Samulyte

Kokios permainos laukia Kelmės rajono? Interviu su Kelmės raj. tarybos nare Lina Samulyte

Kelmietė Lina Samulytė po pavasarį vykusių rinkimų pirmą kartą buvo išrinkta Kelmės rajono savivaldybės tarybos nare. Pašnekovė patikina, kad permainos, kurias atneš naujos pareigos ir atsakomybės, nebaugina. Lina jau anksčiau yra dirbusi Kelmės rajono savivaldybės administracijoje ir yra sukaupusi didelę patirtį viešojo sektoriaus turizmo, verslo plėtros organizacijose. Naujoji Kelmės raj. tarybos narė ketina įgyvendinti nemokamo elektrinio transporto idėją, ieškoti priemonių, kurios padėtų pritraukti investicijas ir skatintų naujų darbo vietų augimą.

 

  Priesaika duota, darbas savivaldybės taryboje prasidėjo. Kaip jaučiatės? Pasidalinkite, ar sudėtinga perprasti darbo savivaldybės taryboje tvarką? 

Esu pirmą kartą išrinkta į rajono tarybą, ir jausmas tikrai geras, nes galiu tarnauti savo rajono žmonėms, įgyvendinti iškeltus rinkiminės programos tikslus. Kadangi jau anksčiau esu dirbusi Kelmės rajono savivaldybės administracijoje, esu susidūrusi su tarybos sprendimų projektų ruošimu, jų pristatymu taryboje, todėl nesunku perprasti ir paties tarybos nario pareigas bei jo atsakomybes.

Ar jau apsisprendėte, kokioms temoms skiriate didžiausią dėmesį, kokiuose komitetuose ar komisijose dirbsite?

Pasirinkau dirbti Investicijų, ūkio ir kaimo reikalų komitete, esu šio komiteto pirmininko pavaduotoja. Dirbti šiame komitete pasirinkau, nes tiek turiu įgytą vadybos ir verslo administravimo magistro diplomą, tiek 10 metų darbo patirtį einant LVDK Kelmės filialo, VšĮ Kelmės turizmo ir verslo informacijos centras” direktorės pareigas, Kelmės savivaldybės administracijos strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyr. specialistės, atsakingos už privačią ir viešąją partnerystę, smulkaus ir vidutinio verslo skatinimą ir plėtrą bei daugiau nei 10 metų darbo patirtį įvairiose tarptautinėse kompanijose, kas leis man sąžiningai ir atsakingai prisidėti prie šio komiteto priimamų sprendimų kokybės ir jų įgyvendinimo. Didelį dėmesį ketinu skirti pritraukiant investicijas bei kuriant gerai apmokamas darbo vietas Kelmės rajone, kartu su komiteto pirmininku užtikrinant glaudų visų rajono tarybos narių, administracijos darbuotojų ir kitų suinteresuotų grupių bendradarbiavimą.

Pasidalinkite, kokia Jūsų vizija Kelmės raj. savivaldybei? Kokią ją norite matyti po ketverių metų? Po dešimties?

Aš tikiu, kad mano gimtasis rajonas gali būti gyvesnis, žmonės aktyvesni, bendruomenė tvirtesnė, valdžia atviresnė, o gamta – švaresnė ir žalesnė. Aš tikiu, kad čia gali gyventi laimingi žmonės, dirbantys mėgiamą  darbą ir auginantys sveikus vaikus. Kiekvienas žmogus senatvėje ar užkluptas negalios čia gali sulaukti paramos ir pagalbos. Aš tikiu, kad mūsų kraštas gali būti patrauklus investicijoms, kurios leistų kurti naujas darbo vietas. Aš tikiu, kad galime būti patrauklūs ir turistų akims, kurie skatins mūsų krašto ekonominį augimą. 

Žaliųjų programa savivaldybėms apima daugybę temų: nuo pastatų energetinio efektyvumo didinimo, transporto taršos mažinimo, beatliekio gyvenimo būdo sprendimų iki želdinių vystymo ir apsaugos. O kas Jūsų nuomone svarbiausia, ar galbūt skubiausia, siekiant Jūsų savivaldybę ir jos gyventojus priartinti prie tvaresnio gyvenimo būdo?

Manau, kad be galo yra svarbu tęsti daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimą, skatinti atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą tiek privačiam, tiek viešajam sektoriui, kad būtų  suvartojama mažiau šilumos energijos bei taupomos lėšos. Išaugus elektros kainai, svarbu, kad viešųjų paslaugų tiekėjai nekeltų kainos savo vartotojams, o diegdami įvairias modernias priemones, mažintų paslaugų įkainius ir teiktų kokybiškas, savalaikes ir prieinamas paslaugas mūsų rajono gyventojams. Turime tęsti ir suteikti visas galimybes, kad rajono gyventojai prisijungtų prie centralizuotų nuotekų ir vandens tiekimo. Taip pat aš už tai, kad po visą Kelmės rajoną kursuotų, gyventojams patogiu laiku, nemokamas elektra varomas autobusas. Esu už daugumą kitų priemonių, kurios prisidėtų prie rajono gyventojų gyvenimo kokybės gerinimo ir  tausotų gamtą.

 

[ngg src=”galleries” ids=”11″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”0″] Kokia Jūsų nuomonė apie pastaruoju metu politinę krizę valstybėje, įsisiūbavus skandalui, dėl savivaldybėse taikytų praktikų, kompensuojant tarybų narių veiklos išlaidas?

Gegužę įsisiūbavęs vadinamasis „čekiukų“ skandalas kirto per pasitikėjimą vietos politikais, ir, tiesą pasakius, nesvarbu kokius įstatymų pakeitimus Seimas bepriimtų, svarbiausia yra pats politikų moralės klausimas. Jeigu nuolat galvojama, kaip išpešti daugiau sau asmeninės naudos, taip bus elgiamasi ir toliau, ir visada atsiras priemonės, kurios padės apeiti sistemą. Manau, kad pati geriausia kontrolė yra rinkėjai, kurie turi būti griežtesni, reiklesni ir aktyvesni rinkdami savo atstovus tiek į vietos, tiek ir į centrinę valdžią.


Papasakokite, kas Jus sieja su Jūsų savivaldybe?

Kelmės rajone aš gimiau, užaugau, po studijų grįžau į savo gimtąjį miestą. Jau studijuodama žinojau, kad grįšiu atgal į Kelmę, nes maži miesteliai tuo ir yra patrauklūs, kad čia švari gamta, geras ir greitas susisiekimas, nereikia valandų valandas praleisti judėjimo spūstyse, pigesnis  būstas, nėra eilių pasirenkant vieną ar kitą ugdymo įstaigą, maža bendruomenė, todėl puikiai vieni kitus pažįstame, ir susidūrus su iššūkiais, jie lengviau išsprendžiami. Norint įvairesnių pramogų, nėra sudėtinga nuvykti į gretimus rajonus. Žinoma, pasitaiko ir minusų, nes pagal savo turimą išsilavinimą ir kvalifikaciją sudėtinga susirasti gerai apmokamą darbą, susiduriama su sveikatos, švietimo paslaugų kokybės trūkumu. Būtent šie minusai ir paskatino mane kandidatuoti į Kelmės rajono tarybą, kad būtų sprendžiamos šios problemos, ir Kelmės rajonas taptų dar patrauklesniu gyventi, auginti vaikus, leisti juos į ugdymo įstaigas ir gauti kokybiškas paslaugas, kad būtų palanki aplinka verslui investuoti ir kurti gerai apmokamas darbo vietas, kad rajono gyventojai jaustųsi saugiai čia gyvendami, kad sulaukę senatvės ar turintys negalią žmonės, sulauktų jiems reikiamo dėmesio ir paramos.

Politika atima daug laiko. Ar pavyksta suderinti viešą ir asmeninį gyvenimą?  Ar randate laiko pomėgiams?

Kiekviena nauja veikla atima laiko, tačiau prisideda prie profesinio tobulėjimo, kuris neatskiriamas nuo asmeninio tobulėjimo. Naujos patirtys, pažintys, padaryti geri darbai ir išspręstos žmonių problemos kompensuoja sueikvotą laiką ir energiją, kurie galbūt galėjo būti skirti asmeniniams pomėgiams.

Įsibėgėja vasaros sezonas, o su juo ir daugiau galimybių atsipalaiduoti. Kokia rekomendacija (knygos, lankytinos vietos, patiekalo) galėtumėte pasidalinti?

Kadangi esu Kelmės gyvūnų mylėtojų asociacijos pirmininkė, tai skirsiu laiko šios įstaigos veiklos gerinimui, o kaip Caritas” savanorė stengsiuos ir toliau prisidėti prie visuomenei naudingos veiklos. Smagu padėti tiems, kuriems reikia tavo pagalbos, smagu, kad ir vietos bendruomenė įsijungia ir tampa su kiekvienais metais aktyvesnė. Dėl to skatinu ir visus kitus prisijungti ir pasavanoriauti.