Edita Daraškaitė

PRODUKTO DIZAINO SPECIALISTĖ, APLINKOSAUGINIŲ PROJEKTŲ ORGANIZATORĖ
Lietuvos žaliųjų partijos Vilniaus skyriaus narė

Biografija:

Gimė 1997 m. rugpjūčio 18 d. Vilniuje, vaikystę praleido Rokiškyje.

2016 m. Vilniaus dailės akademijoje baigė bakalauro studijas dizaino srityje, 2023 m. ten pat įgijo magistro kvalifikacinį laipsnį.

Profesinę patirtį kaupė dirbdama  dizainere privačioje įmonėje, vėliau – Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre.  2023-2024 m. ėjo Architektūros ir inovacijų politikos grupės patarėjos pareigas LR Aplinkos ministerijoje.

„Jaunojo dizainerio prizo“ publikos laureatė, įvertinta už dirbtinių buveinių laukiniams gyvūnams įrengimą, gyvybių santykių urbanizuotame kontekste analizę. 

Nagrinėdama  laukinių gyvūnų neprisitaikymo urbanizuotame kraštovaizdyje priežastis organizavo dirbtuves, kurių metu su vaikas sukūrė dirbtines buveines vėžiams. Jos įrengtos kaip instaliacija Vilnelės atkarpoje Vilniuje, netoli Užupio meno inkubatoriaus, taip įgyvendinant sąsają tarp meno ir gamtos. 

Ukmergėje bendradarbiaujant su ikimokyklinio ugdymo įstaiga pagamino ir įrengė bioįvairovės apsaugai mieste skirtas dirbtines buveines žvirbliams, raudonuodegėms, varlėms, vėžiams, ežiams ir kitiems gyvūnams.

Bendradarbiaudama su Rokiškio jaunimo centro dailės mokykla, prisidėjo atnaujinant edukacinę programą, įtraukiant aplinkos apsaugos priemones.

Savanoriavo Maltos ordino pagalbos tarnyboje, yra VU Santaros klinikų kraujo donorė.

Daugiausiai laiko skiriu aplinkos apsaugos sričiai, tvarumui, žiedinės ekonomikos taikymui Lietuvos kontekste. Domiuosi tvarios statybos principais, atsinaujinančių išteklių pritaikymu statyboje, stengiuosi įsitraukti į įvairias tarpdisciplinines veiklas, bendradarbiauti kartu su mokslininkais ir inžinieriais siekiant sukurti inovatyvius produktus. 
Laisvu laiku savanoriauju. Rūpinuosi beglobiais gyvūnais, mano turimi augintiniai įsigyti ne iš veislynų, o iš prieglaudų – tikiu, kad visi nusipelno antro šanso. Įsitraukiu į veiklas, kuriomis siekiama išsaugoti Lietuvos biologinę įvairovę.“
– sako Edita.